Benieuwd hoeveel je huis waard is? Vraag hier een gratis méérwaardebepaling aan!

Aan het einde van het jaar…..

Blikken we terug op wederom een bijzonder jaar.

Waar we dachten en ook hoopten dat we de Corona periode een beetje achter ons konden laten blijkt het tegendeel waar. In plaats van: “we zitten in een slechte film” lijkt het er meer en meer op dat we inmiddels in een “slechte serie” zijn beland. We hebben te maken met beperkingen en wisselende regelgeving die van ons allemaal de nodige flexibiliteit vragen. Nu ben ik een type die kijkt naar de mogelijkheden in plaats van naar de onmogelijkheden, maar dat zal niet in iedere setting of werkomgeving makkelijk of zelfs mogelijk zijn. Sommige branches worden door de beperkingen behoorlijk getroffen. Persoonlijk probeer ik de plaatselijke middenstand te ondersteunen om (zeker nu) daar mijn inkopen te doen. Ook al lijkt online winkelen makkelijk. Ik moet er niet aan denken dat juist die leuke winkels en die fijne restaurantjes uit mijn dorp of stad zullen verdwijnen door ze nu niet te steunen. Leegstand zal de (woon)beleving er niet op vooruit laten gaan en zal de gehele samenhang en stemming negatief beïnvloeden. Ik steek er in ieder geval positieve energie in en ik hoop jullie ook.

Dit afgelopen jaar is er een ‘overspannen’ markt ontstaan met hier en daar voor ons gevoel ‘Amsterdamse’ scenario’s.

De huizenmarkt is enorm veranderd. Dit afgelopen jaar is er een “overspannen” markt ontstaan met hier en daar voor ons gevoel ”Amsterdamse” scenario’s. Deze tendens is inmiddels landelijk en ook onze Zeeuwse huizenmarkt heeft er helaas mee te maken. Ongeacht in welke prijsklasse men zoekt. Dat is een fijne markt voor jou als makelaar? Dat is een statement welke ik vaak hoor. Nou nee, eigenlijk niet. Leuk is anders. Niets is fijner om vele zoekers blij te maken in plaats van een paar gelukkigen. Nu zien we ook vaak teleurgestelde gezichten. We zitten er weer naast…. Voor de verkopers is het uiteraard een mooi moment om hun woning te gaan verkopen. Die zijn uitermate tevreden. Nu worden er vaak en steeds vaker, verkoopprijzen gerealiseerd die we eerder niet voor mogelijk hielden. Het budget van de verkoper gaat daarmee in zijn vervolgaankoop ook omhoog. Het is een repeterend effect. Meer, heel veel meer, nieuwbouw zou de druk een beetje van de ketel kunnen halen. Vaak een beleid wat jaren aan (politieke) voorbereiding op gebied van de benodigde bestemming en vergunning nodig heeft en welke door nieuwe milieu eisen en stijgende prijzen van (bouw)grond en materialen lastiger is geworden.

Beweging in de lokale markt met kansen voor starters.

We krijgen soms negatieve reacties op onze facebook posts als we weer een nieuwbouwproject in de markt te koop aanbieden. “Waarom geen woningen voor starters?”, is een veel geziene opmerking. Het antwoord is eigenlijk simpel: omdat wij het zelf niet verzinnen. De (project)ontwikkelaar heeft ook te maken met oplopende grondprijzen, grondstofprijzen, bouwkosten, etc. At the end wordt daardoor alles duurder en mede daardoor wordt de instroom voor starters lastig gemaakt. Laten we dan maar hopen dat er daardoor weer bestaande woningen vrijkomen die wellicht wel voor starters of mensen met een wat smallere beurs geschikt zijn. Gelukkig komen er in onze regio wel nieuwbouwprojecten en nieuwe woningen in zicht wat hopelijk de plaatselijke markt wat meer in beweging zal brengen wat nieuwe kansen voor de starters en zoekers zal gaan bieden. De verwachting is dat de rente laag blijft/of gehouden wordt. Andere factoren zijn uiteraard ook van invloed. Zo zijn er meer één-ouder gezinnen welke, door bijvoorbeeld echtscheiding, meer woningen nodig hebben, hetzij koop of huur. Tevens wonen ouderen langer zelfstandig waardoor die woningen ook uitgesteld op de markt zullen komen.

Samenvattend is er veel meer vraag dan aanbod wat deze marktwerking teweegbrengt. Mijn advies is dat je vooraf goed, heel goed, je huiswerk maakt. Wat kan en wil ik investeren in een nieuwe woning en/of wat kan en wil ik lenen en is deze investering ook op te brengen als de rente toch stijgt? Een woning verkopen en/of kopen is een bijzondere gebeurtenis die maar een paar keer in je leven voorbijkomt. Het is tenslotte je grootste investering waar je heel zorgvuldig en bedacht mee om moet gaan. Buiten dat is het is natuurlijk ook een leuke beleving en dat moet het ook zijn in mijn ogen. Vandaar onze geluk(t)! stickers.

In de recreatieve markt zagen we dat buitenlands bezit nog steeds niet ideaal lijkt maar liever het bezit van een vakantiebeleving welke met de auto vaak en makkelijk te bereiken is. Ook hier is de vraag groter dan het aanbod. Mede door de lage rentevergoeding of zelfs negatieve rentevergoeding groeit de behoefte om te investeren in een vakantiewoning in eigen land. Doe het verstandig en vraag je hardop af: Is deze belegging naast het rendement ook waardevast? Als specialist kunnen we u van een realistisch advies voorzien.

Ik ben er apetrots op!

Makelaar zijn lijkt makkelijk en lijkt ook niet zoveel meer met vakkennis te maken te hebben. Een onterechte beeldvorming die mijn leuke dynamische vak zeker tekortdoet. Ik heb op mijn kantoor deskundigheid, service en klantvriendelijkheid hoog in het vaandel staan en doe daar alles voor! Uiteraard niet alleen, maar samen met mijn leuke team, Jochem, Suzanne, Janita, Annemarie, Cora, Jesse en Liesbeth. We zijn heel actief op de digitale kanalen. Onze “socials” cijfers stijgen nog steeds. We worden dus goed bekeken en in de gaten gehouden. We hebben een heel groot zoekersbestand paraat. Onze marktpositie is nog steeds de grootste op Schouwen-Duiveland. Ik ben er apetrots op! We doen het graag en we doen het goed. Ik heb een kantoor waarop je kunt bouwen, in het verleden, nu, maar ook in de toekomst. Ik geloof in onze kwaliteit, mentaliteit en hoge mate van dienstverlening naar onze klanten en zoekers. Dat niveau kunnen we met z’n 8-ten waarborgen. Dat vind ik een hele prettige gedachte.

Ik wens jullie allen mooie waardevolle dagen toe, hoe dan ook, met elkaar. Wees lief, dankbaar en verdraagzaam. Dat kleurt je omgeving wat mooier. Denk aan anderen die het wat moeilijker hebben, help en steun elkaar. Ik ga er vanuit dat we er weer wat van weten te maken.

Op naar een nieuw jaar met veel geluk, meer vrijheid en in goede gezondheid!

 

Datum:
december 22, 2021
Categorie:
Algemeen

Meer informatie over dit onderwerp?

Contact

Deel Artikel

Bekijk artikel
Algemeen

Aan het einde van het jaar 2023 – terugblik Peter

Lees meer
Bekijk artikel
Aankopen

Sneller lagere rente voor kopers in 2024

Lees meer
Bekijk artikel
Aankopen

Open Huizen Dag 30 september 2023

Lees meer