Benieuwd hoeveel je huis waard is? Vraag hier een gratis méérwaardebepaling aan!

Niet zomaar iets belastingvrij schenken aan je kinderen of kleinkinderen…In de wet is nu eenmaal bepaald dat er schenkbelasting betaald dient te worden als er iemand een schenking doet, maar sommige schenkingen zijn hier (deels) van vrijgesteld en dat kan natuurlijk erg interessant zijn!

Belastingvrij schenken? Kijk dit jaar nog wat er wijzigt!
Waarvoor staat de bijnaam ‘jubelton’?

Standaard is de vrijstelling voor een schenking aan je kind € 5.677,- per jaar.
Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van de term jubelton: een eenmalige schenkingsvrijstelling voor de eigen woning van € 106.671,-! Dat is natuurlijk ideaal en biedt mogelijkheden. Hiervoor moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen, de ontvanger:
– is tussen de 18 – 40 jaar oud;
– heeft niet eerder gebruik gemaakt van deze schenking;
– dient dit bedrag te gebruiken voor de eigen woning denk aan: aankoop van een woning, verbetering/verbouwing van de woning, of aflossing van de hypotheekschuld.

Wat gaat er veranderen?
Deze vrijstelling gaat enorm wijzigen de komende jaren… Vanaf 1 januari 2023 wordt deze verlaagd naar € 28.947,- en vanaf 2024 zal deze helemaal worden afgeschaft! (www.belastingdienst.nl). Deze € 28.947,- kunnen ouders nu ook al eenmalig schenken, maar geldt dan nu ook nog voor andere schenkers.

Wat is hiervan de reden?
De reden hierachter is dat de overheid hiermee de woningmarkt wilt verbeteren en vermogensongelijkheid o.a. hiermee willen tegengaan. Starters met vermogende ouders zouden anders meer voordeel hebben  van deze vrijstelling dan starters met ouders die minder te besteden hebben.

Wellicht interessant om dit jaar nog te onderzoeken dus en er je voordeel uit te kunnen halen!

Datum:
december 13, 2022
Categorie:
Algemeen

Meer informatie over dit onderwerp?

Contact

Deel Artikel

Bekijk artikel
Algemeen

Aan het einde van het jaar 2023 – terugblik Peter

Lees meer
Bekijk artikel
Aankopen

Sneller lagere rente voor kopers in 2024

Lees meer
Bekijk artikel
Aankopen

Open Huizen Dag 30 september 2023

Lees meer