Benieuwd hoeveel je huis waard is? Vraag hier een gratis méérwaardebepaling aan!

Spannend, je staat op het punt om een nieuwe woning te kopen! Waarschijnlijk speur je het liefst elke vrije minuut op internet naar woningen. Toch is het verstandig om eerst je “huiswerk” te maken en stil te staan bij álle kosten die bij het kopen van woning komen kijken. In deze blog zullen we ze belichten.

Om maar met de deur in huis te vallen: als je een woning koopt, kunnen de kosten buiten de vraagprijs oplopen. Die kosten noemen we kosten koper. Gemiddeld kun je erop rekenen dat die zo’n 3 tot 4 procent van de koopsom zullen bedragen. Bij een koopsom van € 250.000,- is dat dus tussen de € 7.500,- en € 10.000,-. Het exacte bedrag hangt van veel zaken af.

Een goede voorbereiding is het halve werk!

Allereerst: Koop je een bestaande woning, een nieuwbouwwoning of een recreatiewoning?

Kosten koper bij aankoop van een bestaande woning

 1. Notariskosten
  Deze kosten betaal je aan de notaris voor het opmaken van de eigendoms- en hypotheekakte. Reken hiervoor gemiddeld op € 1.250,-.
 1. Overdrachtsbelasting
  Als je een bestaande woning koopt dan betaal je daar overdrachtsbelasting over. Dit is 2% van de koopsom. Als we weer een koopsom als voorbeeld nemen, betaal je dus € 5.000,- aan overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning met een koopprijs van € 250.000,-.
  * Voor woningkopers tot 35 jaar is er onder voorwaarden vrijstelling van overdrachtsbelasting. Lees daarvoor onze blog 18 december 2021 via https://deltamakelaardij.nl/veranderingen-overdrachtsbelasting-voor-kopers/.
 1. Taxatiekosten
  Dit zijn de kosten voor het laten taxeren van je nieuwe woning. Voor het verkrijgen van een hypotheek is een recent taxatierapport meestal verplicht. De kosten hiervoor bedragen ongeveer € 500,–.

Eventueel:

 1. Aankoopmakelaar
  Schakel je een aankoopmakelaar in voor jouw huizenjacht? Dan moet je die een vergoeding betalen. Bespreek met makelaar vooraf een percentage of een vaste vergoeding af.
 1. Bouwkundige keuring
  Als je een bestaande woning koopt dan kan het verstandig zijn om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Daarin staat alles over de staat van de woning. De kosten voor een bouwkundige keuring liggen rond de € 300,- € 500,-.

 

Kosten koper bij een nieuwbouwwoning
Als je een nieuwbouwwoning koopt, heb je meestal niet te maken met bovenstaande kosten. We noemen dat geen kosten koper maar vrij op naam. De kosten bij een nieuwbouwwoning zijn vaak wat lager. Houdt wel rekening met de navolgende kosten:

 1. Bouwrente
  Bouwrente betaal je aan de aannemer als je de hypotheek nog niet rond hebt of over de reeds vervallen bouwtermijnen als je later in het bouwproces bent ingestapt. Zo komt de aannemer niet in de knoei met de kosten die hij al maakt of gemaakt heeft voor de bouw. Zodra de hypotheek geregeld is, betaal je geen bouwrente meer. Je betaalt de aannemer dan vanuit een bouwdepot.
 1. Opleveringskeuring
  Als de aannemer de nieuwbouwwoning oplevert, is het wellicht verstandig om een onafhankelijke expert een opleveringskeuring te laten uitvoeren. Dergelijke keuring kost tussen de € 200,- en € 300,-.

 

Kosten koper bij aankoop van een bestaande recreatiewoning
Als je een recreatiewoning koopt, kunnen de kosten buiten de vraagprijs oplopen. Die kosten noemen we kosten koper. Gemiddeld kun je erop rekenen dat die zo’n 9 tot 10 procent van de koopsom zullen bedragen. Bij een koopsom van € 250.000,- is dat dus tussen de € 20.000,- en € 25.000,-. Het exacte bedrag hangt van veel zaken af.

 1. Notariskosten
  Deze kosten betaal je aan de notaris voor het opmaken van de eigendoms- en hypotheekakte. Reken hiervoor gemiddeld op € 1.250,–.
 1. Overdrachtsbelasting
  Als je een bestaande woning koopt dan betaal je daar overdrachtsbelasting over. Dit is 8% van de koopsom. Als we weer een koopsom als voorbeeld nemen, betaal je dus € 20.000,- aan overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning met een koopprijs van € 250.000,-.
 2. Taxatiekosten
  Dit zijn de kosten voor het laten taxeren van je nieuwe woning. Voor het verkrijgen van een hypotheek is een recent taxatierapport meestal verplicht. De kosten hiervoor bedragen ongeveer € 500,-.

Kosten voor de financiering
Of dit alle kosten zijn? Helaas niet. Je hebt ook te maken met kosten voor financiering. Denk hierbij aan:

 1. Advies- en bemiddelingskosten
  Bij het kopen van een woning betaal je altijd advies- en bemiddelingskosten aan je hypotheekadviseurs aan je hypotheekadviseur of aan een bank. Hou rekening met een bedrag tussen de € 1.500,- en € 2.750,-.
 2. Kosten voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
  Sluit je een hypotheek af met NHG dan betaal je afsluitkosten. Dit is 1% van het hypotheekbedrag.
 3. Kosten voor een Starterslening
  Koop je een huis met starterslening? Dan betaal je hiervoor ook afsluitkosten. Dit is een vast bedrag van € 750,-. Deze lening kan je niet afsluiten zonder NHG en dus betaal je bij een starterslening hoe dan ook 1% van het hypotheekbedrag. Bovendien rekent de notaris kosten voor het opmaken van de hypotheekakte van deze tweede lening.

Waar betaal je de kosten koper van?

Samengevat krijg je tijdens het kopen van een woning te maken met extra kosten. Vele denken dat ze die allemaal kunnen meefinancieren in hun hypotheek. Dit is helaas niet zo. Sinds 2018 kun je maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Met andere woorden: je moet in de meeste gevallen eigen geld inleggen om een woning te kunnen kopen.

 

Voordeel je mag ook weer kosten aftrekken!
Op je jaarlijkse belastingaangifte mag je ook kosten aftrekken die je nodig hebt gehad voor je hypotheekaanvraag (denk aan notariskosten voor de hypotheekakte, taxatiekosten, kosten voor de aanvraag van NHG).

 

 

Datum:
mei 26, 2021
Categorie:
Aankopen

Meer informatie over dit onderwerp?

Contact

Deel Artikel

Bekijk artikel
Nieuwbouw

VeerseKreek Fase 2 nadert zijn voltooiing

Lees meer
Bekijk artikel
Algemeen

Hemelvaartsweekend 9 en 10 mei 2024 gesloten

Lees meer
Bekijk artikel
Aankopen

Drukbezochte verkoopdag Noorderpolder Zierikzee

Lees meer