Benieuwd hoeveel je huis waard is? Vraag hier een gratis méérwaardebepaling aan!

Oververhitte woningmarkt

De oververhitte woningmarkt breekt record na record. Het afgelopen jaar stegen de prijzen met maar liefst 20 procent, de sterkste stijging in veertig jaar tijd (bron: CBS). Door de hoge prijzen worstelen veel mensen met de afweging: nu een woning kopen of wachten tot de prijzen weer gaan dalen? Daarbij de kanttekening dat in de laatste 60 jaar er slechts twee jaren waren met een daling, in 1978 en 2008.

Gemiddeld kost een koopwoning je tegenwoordig zo’n vier ton. Eerder werd al bekend dat 1 op de 20 woningen inmiddels voor meer dan een miljoen wordt verkocht. Ook dat laatste is bijzonder. Dat levert terecht de vraag op moet je nu proberen een huis te kopen of kun je beter even wachten?

Het afgelopen jaar stegen de prijzen met maar liefst 20 procent, de sterkste stijging in veertig jaar tijd!

Nu een woning kopen of misschien toch nog wachten?

Om antwoord op deze vraag te kunnen geven, moet je eigenlijk weten of de prijzen blijven stijgen of dat er een daling in zicht is. Helaas heeft niemand een glazen bol.. maar we kunnen wel kijken naar de verwachtingen van de verschillende experts. Zij  verwachten dat de prijzen dit en volgend jaar zullen blijven stijgen.

Drie vragen voor jouw beslissing

Of je nu een woning probeert te kopen of blijft wachten, zal je toch helemaal zelf moeten beslissen. Gelukkig zijn er wel drie vragen die je jezelf kunt stellen en die hierbij kunnen helpen.

  1. Wat is het alternatief?

Nu weet je dat de prijzen de komende jaren waarschijnlijk blijven stijgen, moet je jezelf een volgende vraag stellen: wat is mijn alternatief als ik geen woning koop? Kan je überhaupt wachten? Als je nu bijvoorbeeld thuis woont, kun je ervoor kiezen om de komende jaren te blijven thuiswonen. Maar als dat je doodongelukkig maakt of je toekomstplannen dwarsboomt, is dat niet aan te raden.

Je andere alternatief is natuurlijk huren, maar we hoeven je vast niet te vertellen dat ook die prijzen de pan uit rijzen. Door de lage hypotheekrente (en dus lagere maandlasten) ben je soms met een koopwoning goedkoper uit dan met huren. Het is ook lastiger om te sparen voor een toekomstige koopwoning als bijna je hele inkomen naar je hoge huur gaat.

  1. Wat zijn de maandelijkse lasten?

We raden je aan om ook te kijken naar je maandelijkse lasten en niet persé de prijs van een woning. Hoeveel je precies kwijt bent aan een woning kan je (en moet je eigenlijk) laten voorrekenen bij je (hypotheek)adviseur. Wij noemen dat vooraf goed je “huiswerk” maken.

Vanwege de strenge regels in Nederland is het bijna niet mogelijk om een huis te kopen waar je de lening niet van kunt betalen. Kijk dus vooral of je de maandelijkse lasten kunt maar ook wilt betalen. Het zou namelijk wel kunnen dat je jouw uitgavenpatroon moet veranderen.

  1. Kan ik het betalen?

Natuurlijk komen er bij het kopen van een woning niet alleen maandelijkse- en vaste lasten kijken. Je betaalt ook de éénmalige kosten voor zaken als notariskosten, hypotheekkosten, kosten taxatierapport en eventuele aankoopmakelaar. Houdt er daarnaast rekening mee dat je tegenwoordig maar 100 procent van de waarde van de woning kunt lenen als hypotheek. Dit is belangrijk om te weten bij het uitbrengen van je bieding. Bied je meer dan de waarde van de woning?  (Dat is niet de koopprijs, maar waarde zoals vermeld in het toekomstige taxatierapport). Besef dan goed dat je het verschil meteen uit eigen portemonnee zal moeten betalen.

De belangrijkste vraag is dus eigenlijk: kan ik het wel of niet betalen in deze hectische woningmarkt? Een inkoppertje, maar men loopt zichzelf nogal eens voorbij in de wilde jacht naar een koopwoning. Daar moeten we allen voor waken.

 

 

 

 

Datum:
februari 8, 2022
Categorie:
Aankopen

Meer informatie over dit onderwerp?

Contact

Deel Artikel

Bekijk artikel
Algemeen

Hemelvaartsweekend 9 en 10 mei 2024 gesloten

Lees meer
Bekijk artikel
Aankopen

Drukbezochte verkoopdag Noorderpolder Zierikzee

Lees meer
Bekijk artikel
Algemeen

Voorbereidingen voor een fotoreportage

Lees meer