Benieuwd hoeveel je huis waard is? Vraag hier een gratis méérwaardebepaling aan!

Hoe kun je de overwaarde van je woning onbelast aan kind(eren) schenken?

Momenteel is er goed nieuws voor de meeste huiseigenaren. Méér dan één op de drie heeft minstens een ton aan overwaarde, blijkt uit analyse van data uit Kadaster. Maar deze papieren winst heeft ook een negatieve kant. Overwaarde behoort namelijk tot de belastbare erfenis.

Wanneer de eerste ouder overlijdt, hebben de kinderen recht op een (kinds)deel. Is de wettelijke langstlevende regeling van toepassing of hebben de ouders een langstlevende testament? Dan krijgen de kinderen op dat moment niets uitbetaald. Toch is er al erfbelasting verschuldigd over een kindsdeel als de fiscale waarde boven de belastingvrije drempel van € 21.282,– uitkomt. Dat vinden de meeste niet eerlijk. Schenken op papier is hier een oplossing voor.

Jaarlijks schenken

Ouders kunnen bij de notaris laten vastleggen dat zij een bepaald bedrag aan hun kinderen willen geven. Maar uitbetaling volgt pas nadat beide ouders zijn overleden. In de tussentijd moeten de ouders wel jaarlijks een vergoeding van 6% over het tot op dan geschonken bedrag aan hun kinderen betalen.

Door jaarlijks niet meer te schenken dan het belastingvrije bedrag, kunnen ouders ervoor zorgen dat de papieren winst toch onbelast bij hun kinderen terechtkomt.

Je mag meer schenken dankzij Corona

Vorig jaar lag de grens per kind op € 5.515,– per jaar. Volg je deze route bijvoorbeeld 10 jaar lang en ieder kind heeft, zonder erf- of schenkbelasting af te dragen, al zeker € 55.150,– van de economische (over)waarde van de woning gekregen.

Vanwege Corona is de belastingvrije som éénmalig met € 1.000,– verhoogd. Ieder kind mag belastingvrij € 6.604,– ontvangen. Voor kleinkinderen, neven, nichten en anderen is dat € 3.244,-. In 2022 wordt die verhoging teruggedraaid. Doe er je voordeel mee.

Ons advies is uw boekhouder, adviseur of notaris te raadplegen voor een juist en passend toekomstplan om zo gunstig mogelijk schenken aan je kind(eren).

 

 

Datum:
december 1, 2021
Categorie:
Algemeen

Meer informatie over dit onderwerp?

Contact

Deel Artikel

Bekijk artikel
Algemeen

Aan het einde van het jaar 2023 – terugblik Peter

Lees meer
Bekijk artikel
Aankopen

Sneller lagere rente voor kopers in 2024

Lees meer
Bekijk artikel
Aankopen

Open Huizen Dag 30 september 2023

Lees meer