Benieuwd hoeveel je huis waard is? Vraag hier een gratis méérwaardebepaling aan!

Wanneer spreken we van overwaarde? Er is overwaarde als de waarde van je woning hoger is dan de hypotheek die erop rust. Die overwaarde kun je op verschillende manieren gebruiken: bij de aankoop van een andere woning, de verbouwing van je huidige woning maar ook als extraatje.

Zo kun je jouw overwaarde het beste benutten!

Overwaarde en de bijleenregeling

Indien je overwaarde hebt bij het verkopen van je huis krijg je te maken met de bijleenregeling. De bijleenregeling houdt in dat wanneer je een nieuwe hypotheek afsluit, je de overwaarde gebruikt voor de aankoop van je nieuwe woning. Hierdoor heb je minder hypotheek nodig en kunnen je maandlasten dus lager uitkomen. Je mag deze rente vervolgens aftrekken over maximaal de aankoopprijs van de nieuwe woning minus de overwaarde van de oude woning(en).

Rekenvoorbeeld:

De overwaarde is na verkoop van je woning € 25.000,–. Je koopt een nieuwe woning van €  200.000,-. De rente is dan aftrekbaar over een hypotheek van maximaal € 175.000,-.

Leen je meer dan €  175.000,- dan mag je de rente daarboven niet aftrekken.

Overwaarde en een goedkopere woning kopen

Stel, je verkoopt je woning en koopt een goedkopere andere woning. De overwaarde die je hebt naar aanleiding van de verkoop van je oude woning breng je in bij de koop van de nieuwe woning. Hierdoor kun je een lagere hypotheek nemen waardoor je maandlasten ook veel lager zijn. Is je nieuwe woning zoveel goedkoper dat je niet je hele overwaarde in kunt brengen? Dan blijft dat bedrag nog 3 jaar staan. Wanneer je binnen die 3 jaar nog een keer gaat verhuizen of verbouwen dan moet je het restant van de overwaarde alsnog inbrengen.

Rekenvoorbeeld:
De overwaarde van de woning die je verkoopt is € 200.000,–. Je koopt een nieuwe woning van €  175.000,–. Het restbedrag van € 25.000,– blijft nog 3 jaar staan.

Overwaarde en gaan huren

Het kan zijn dat je besluit van een koopwoning naar een huurwoning te verhuizen. De overwaarde investeer je dus niet in een nieuwe woning en dan is het dus een fijn extraatje. Dit extraatje kan je gebruiken om te sparen, beleggen of om je pensioen aan te vullen. Hierover moet je, afhankelijk van de hoogte, wel ieder jaar belasting betalen. Wanneer je binnen 3 jaar een woning koopt dan zal je de overwaarde alsnog moeten inleggen op je nieuwe hypotheek. Doe je dit niet, dan heb je een lagere hypotheekrenteaftrek. Na 3 jaar vervalt deze fiscale regel.

Overwaarde en gaan verbouwen

Met je overwaarde kun je ook een verbouwing financieren. Hiervoor moet je de overwaarde wel vrijmaken. Dit kan door je hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten. De geldverstrekker toetst wel eerst of je de extra of hogere hypotheek kunt betalen.

Wat als jij en je partner allebei overwaarde hebben?

Ga je samenwonen met je partner en hadden jullie allebei een eigen woning? Dan kunnen jullie na verkoop van de woningen allebei een overwaarde overhouden. Kopen jullie samen een nieuwe woning, dan moeten jullie ook allebei de overwaarde inbrengen. Of je allebei het hele bedrag in moet brengen hangt af van de koopprijs van de nieuwe woning en de overwaarde die jullie hebben. Een adviseur kan dit precies voor jullie uitrekenen.

Persoonlijk advies

Je hebt al overwaarde vanuit de verkoop van een vorige woning, je koopt niet meteen een nieuwe woning, je koopt een nieuwe woning voordat je de oude woning met een dan nog onbekende overwaarde verkoopt, je hebt een fiscale partner of je bent uit elkaar. Oftewel, er zijn nog meer onzekere facetten dan is het verstandig een adviseur te raadplegen. Hij/zij weet precies wat er in jouw situatie verstandig is rondom de overwaarde.

Zou je willen weten wat je woning momenteel waard is en of er wel of geen sprake mogelijke overwaarde is? Maak dan vrijblijvend een afspraak met één van onze makelaars zodat je verdere plannen voor het vervolg van je wooncarrière kunt maken.

Gratis waardebepaling

De onafhankelijke hypotheekadviseurs van Zuiver Financieel zijn je uiteraard ook graag van dienst. Maak vrijblijvend een afspraak. Dat werkt vaak heel verhelderend. Ze zijn gevestigd in Goes maar ook in ons kantoorpand te Zierikzee. Meer informatie via: http://zuiverfinancieel.nl/

Het is sowieso hartstikke handig om vooraf je “huiswerk” op orde te hebben!

Datum:
maart 22, 2021
Categorie:
Aankopen

Meer informatie over dit onderwerp?

Contact

Deel Artikel

Bekijk artikel
Verkopen

Gratis méérwaardebepaling

Lees meer
Bekijk artikel
Aankopen

Open Huizen (Villa) Dag 1 april 2023

Lees meer
Bekijk artikel
Algemeen

Nieuws: uitbreiding kantoor DELTA makelaardij

Lees meer