Benieuwd hoeveel je huis waard is? Vraag hier een gratis méérwaardebepaling aan!

Voorjaar!

Lekker snel je huis opgeruimd – 6 stappen

Het voorjaar staat voor de deur en wat doen we dan…. opruimen & poetsen!

Ook als je verhuisplannen hebt is het vaak handig om nu alvast te beginnen met opruimen en (her)structureren. Je gaat dan immers in de nabije toekomst verhuizen en/of je eigen woning verkopen. Onze fotograaf kan dan mooie plaatjes schieten van een heerlijk opgeruimd huis.

Vaak zijn de opruimplannen (te) groot. Hoe kan je het wel handig aanpakken? Met deze tips ruim je je woning simpel en stap voor stap op.

Pak iedere dag een klein project aan
We herkennen het allemaal wel… We slaan aan het opruimen van een vertrek en binnen no time staat de hele boel op z’n kop en is er allesbehalve opgeruimd. Hoogstens verplaatst. Waar ben ik aan begonnen vraag je je hardop af.

Laat jezelf daarom niet los op (te) grote opruimprojecten. Opruimen kost altijd meer energie en tijd dan je vooraf denkt. Kies in plaats daarvan voor kleine projecten en doe er iedere dag eentje. Toch nog meer zin? Rond dan eerst het ene project af voordat je aan het volgende begint.

Dus, eerst één plank in je kast. Dan pas de volgende plank. Niet in één keer heel je kast. Eerst een lade onder je bureau, morgen de volgende lade. Stap voor stap. Er is geen haast bij.


Het doseren van je opruimwoede heeft zo z’n voordelen:

  • Je raakt minder overweldigd. Hierdoor ruim je daadwerkelijk op, en zal je niet de neiging hebben op te geven;
  • Het kost je veel minder energie;
  • Je traint jezelf door de dagen heen om afscheid te nemen van spullen. Hierdoor word je een steeds betere opruimer;
  • Je voelt een directe beloning, en morgen weer, en de dag erna weer. Dat bevredigt en geeft nieuwe (opruim)energie;
  • Omdat je meer energie hebt per project zal het resultaat van hogere kwaliteit zijn en blijft het ook waarschijnlijk langer opgeruimd;
  • Dagelijks opruimen houd je scherp. Het zorgt er ook onbewust voor dat je minder nieuwe spullen in huis haalt.

Haal alle spullen door deze 4 categorieën:

  • Dingen die je wilt houden, die terug mogen op hun plek;
  • Dingen die je niet meer wilt hebben, die je wilt verkopen of weggeven;
  • Dingen die je wilt houden, maar die naar een nieuw “huis” moeten (zoals de berging);
  • Dingen die waardeloos zijn en die je niet meer hoeft of dubbel hebt, die je wilt recyclen of weggooien.

Haal alles dus van zijn plaats, pak de spullen één voor één beet en vraag je af in welke categorie dit thuishoort. Er zijn uiteindelijk maar vier keuzes. Super simpel.

Neem de tijd
Al deze spullen zijn niet op één dag je leven ingekomen. Verwacht dus ook niet dat je ze er in één dag weer uit krijgt. Al die spullen vormen een stukje van wie jij bent, vaak heb je er een emotionele band mee. Daarom moet je tijdens het opruimen soms lastige keuzes maken en juist dat maakt het zo moeilijk.

Bedenk dat het uiteindelijk niet de spullen zijn waar je je aan hecht maar aan de herinnering die er vaak aan kleeft. Door afscheid te nemen van de spullen neem je per definitie geen afscheid van de herinneringen. Die draag je voor altijd bij je.

Gun je zelf de tijd om de boel op te ruimen. Daar mag je weken of maanden over doen. Telkens als je een project hebt afgerond zal dat fijn voelen. Dat geeft meer energie dan het uiteindelijk gekost heeft.

Wees niet te perfectionistisch
Probeer niet te perfect op te ruimen. Maak in eerste instantie de situatie simpeler, meer niet. Als je de verschillende plekken in huis alleen al simpeler maakt, dan kom je ook voorruit. Ook al is het niet perfect.

Vanuit deze vereenvoudigde situatie wordt het in de toekomst steeds makkelijker om verder op te ruimen. Dus maak het niet te moeilijk voor jezelf. Als je merkt dat je een paar flinke dozen kunt weggeven of recyclen dat weet je dat je vooruitgang hebt geboekt.

Als je te perfectionistisch bent dan maak je het jezelf onnodig moeilijk. Het doel is immers niet perfectie. Het doel is meer eenvoud, Minder spullen, meer ruimte en gemak voor jou!

Zorg dat er minder binnenkomt dan eruit gaat
Uiteindelijk moet je ervoor zorgen dat er meer uitgaat dan erin komt. Alleen op die manier zal je op lange termijn “ontspullen” en overblijven met steeds minder onnodige spullen.

De nieuwe basis zal mooier zijn en nog beter… en een stuk onderhoudsvrijer. Zo houdt je tijd over. Datgene wat erover is gebleven doet er echt toe.

Nu komt het aan op de toekomst. Wees kritisch en houdt overbodige spullen buiten de deur. Hoe minder onnodige rotzooi je hebt, des te fijner je je voelt in je huis. Minder meuk, meer leuk.

Minder meuk, meer leuk!

 

Datum:
februari 24, 2021
Categorie:
Algemeen

Meer informatie over dit onderwerp?

Contact

Deel Artikel

Bekijk artikel
Nieuwbouw

VeerseKreek Fase 2 nadert zijn voltooiing

Lees meer
Bekijk artikel
Algemeen

Hemelvaartsweekend 9 en 10 mei 2024 gesloten

Lees meer
Bekijk artikel
Aankopen

Drukbezochte verkoopdag Noorderpolder Zierikzee

Lees meer