Benieuwd hoeveel je huis waard is? Vraag hier een gratis méérwaardebepaling aan!

Doe het nu want het wordt aanmerkelijk duurder!
Begin 2015 hebben alle vijf miljoen woningbezitters van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Dit label is gebaseerd op onder meer het bouwjaar van de woning. Het doel van de overheid is dat je gaat nadenken over manieren om je huis comfortabeler, energiezuiniger te maken en de CO2 uitstoot te verminderen. Bij verkoop moet je het voorlopige label definitief maken. Dat kan eenvoudig online en kost een ongeveer van tientje. Ontbreekt een definitief label bij verkoop of verhuur, dan riskeer je een boete van
€ 170,- voor natuurlijke personen en € 340,- voor rechtspersonen.

Per 1 januari 2021 wil Minister Ollongren een nieuw energielabel in gaan voeren om een nauwkeuriger energielabel vast te kunnen stellen bij woningen. Waar het nu gemiddeld nog een tientje kost, gaat dit nieuwe energielabel naar verwachting zo een
€ 190,- kosten! De belangrijkste verandering is dat er straks een vakbekwaam energieadviseur langs dient te komen en in gemiddeld 1 à 2 uur de woning bekijkt in plaats van dat je nu als woningeigenaar zelf diverse woningkenmerken online kunt aangeven waarna het label op afstand wordt vastgesteld. De adviseur kijkt onder andere naar aanwezige isolatie en installaties (zoals de cv-ketel, warmtepomp en zonnepanelen). Aan de hand hiervan kijkt de adviseur hoeveel energie er nodig is voor warm water, verwarming en koeling van de woning en via deze manier wordt het energielabel nauwkeuriger vastgesteld.

Daarom adviseren wij juist nu (alvast) een energielabel voor jouw woning aan te vragen! Dit label is 10 jaar geldig, ook als volgend jaar een nieuw energielabel zou worden ingevoerd. Ook als je nog niet direct jouw woning overweegt te verkopen, kan dit dus zeer verstandig zijn om alvast ‘in the pocket’ te hebben.

Ook als je nog niet direct jouw woning overweegt te verkopen, kan dit dus zeer verstandig zijn om alvast ‘in the pocket’ te hebben.

Waarom een energielabel?
Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Men kan nadenken over energiezuinige maatregelen en het nieuwe label helpt hierbij door inzicht te geven in verbetermaatregelen die kunnen bijdragen aan de energiezuinigheid van de woning.

Verschil tussen voorlopig en definitief energielabel
Het voorlopige label is een schatting. In de praktijk kan je woning een beter of slechter energielabel bevatten. Het is gebaseerd op gegevens uit het Kadaster (type woning, grootte, bouwjaar) en op gegevens van vergelijkbare woningen.

Woning verkocht? Vraag een definitief energielabel aan!
Als je je woning verkoopt, dan dien je aan de koper laten zien welk energielabel jouw woning of appartement heeft. Je kunt eenvoudig een energielabel aanvragen via: www.energielabelvoorwoningen.nl

Dat gaat in zes eenvoudige stappen:

  • Inloggen met DigiD;
  • Gegevens woning controleren en eventueel aanpassen;
  • Bewijs toevoegen aan het online woningdossier;
  • Erkend deskundige selecteren die het bewijs gaat controleren;
  • Gegevens versturen;
  • Energielabel ontvangen (Registratie gaat automatisch).

TIP: voeg als bewijsmateriaal onze verkoopbrochure toe! Dit geldt als bewijsmateriaal voor de meeste kenmerken en scheelt je veel tijd!

Waarom doet mijn makelaar dat niet voor me?
Ondanks dat wij het graag voor onze klanten zouden doen, dient iedere woningeigenaar het energielabel persoonlijk aan te vragen via DigiD. Uiteraard helpen we je daar graag mee! Heb je geen DigiD? Neem gerust contact met ons op en we helpen je ermee verder.

Ga je een woning kopen? Let dan ook op het energielabel
Overweeg je woning te kopen? Let dan natuurlijk ook op het energielabel. Een woning met een groen energielabel (label A of B) is niet alleen comfortabeler maar het scheelt uiteindelijk ook enorm in de energiekosten.

Gratis advies
Wil je weten wat je kunt doen om je huis comfortabeler en energiezuiniger te maken. Kijk dan op www.verbeterjehuis.nl en ontdek de mogelijkheden, kosten en besparingen.

Datum:
november 27, 2020
Categorie:
Algemeen

Meer informatie over dit onderwerp?

Contact

Deel Artikel

Bekijk artikel
Algemeen

Hemelvaartsweekend 9 en 10 mei 2024 gesloten

Lees meer
Bekijk artikel
Aankopen

Drukbezochte verkoopdag Noorderpolder Zierikzee

Lees meer
Bekijk artikel
Algemeen

Voorbereidingen voor een fotoreportage

Lees meer