Benieuwd hoeveel je huis waard is? Vraag hier een gratis méérwaardebepaling aan!

Mogelijkheden voor starters op de woningmarkt.

Als starter op de woningmarkt sta je voor nogal wat uitdagingen, zeker in de woningkrapte die we afgelopen jaren enorm merken.
Toch wordt het wellicht eens tijd om het ouderlijk huis te verlaten of de steeds hoger wordende huurprijzen te vermijden?
Graag delen wij dan ook een aantal handige tips voor 2023 met jou!

Een eigen plekje, in eigendom!

1. Starterslening

Wellicht heb je het al een paar keer voorbijzien komen als we een starterswoning te koop aanboden op internet, maar wist je dat er op Schouwen-Duiveland een speciaal ‘potje’ is voor starters op de woningmarkt, waardoor je een starterslening kunt aanvragen?
Een lening waarmee je nét dat beetje extra kunt lenen om jouw droomwoning aan te kopen (of in ieder geval een goede start naar jouw droomwoning)! Een eigen plekje, in eigendom!
Voordelen is dat je extra financiële ruimte hebt om toch een huis te kunnen kopen én je hoeft de eerste 3 jaar geen extra maandlasten hiervoor te betalen, ook mag je de lening boetevrij aflossen.

Enkele voorwaarden zijn:
– je bent tussen de 18 – 35 jaar oud
– je bent starter op de woningmarkt
– de totale koopsom mag niet meer dan de NHG-grens bedragen (€ 405.000,-)

Lees hierover meer op de website van de Gemeente Schouwen-Duiveland

2. Verhoging vrijstelling overdrachtsbelasting voor starters

Als starter op de woningmarkt heb je nog een enorm groot voordeel op de woningmarkt, je hoeft namelijk geen overdrachtsbelasting te betalen (normaliter 2%) indien je een woning koopt met een maximum bedrag van € 440.000,-. Voorwaarden is wel dat je tussen de 18-35 jaar oud bent (één van de 2 kan ook, dan geldt het voor diegene die aan de voorwaarden voldoet)
Deze vrijstelling kun je één keer gebruiken.

3. Belastingvrije schenking

Dit jaar kun je nog deels gebruik maken van de ‘jubelton’, lees hierover meer in onze vorige blog: ‘de “jubelton” verdwijnt in 2024!’

4. Tweede inkomen telt volledig mee voor de hypotheek

Overwegen jullie samen een woning te kopen? Vanaf 2023 kunnen hypotheekverstrekkers het volledige inkomen van beide meetellen bij het berekenen van een maximale hypotheek. In 2022 was dit nog maar 90%. Lees hierover meer op de website van de Rijksoverheid.

5. Verscherpte leennormen

Heb jij al eens een financieel advies gehad over hoeveel je kunt lenen? Let op, houdt er rekening mee dat je zonder een loonstijging mogelijk minder kunt lenen dit jaar door verscherpte leennormen. Informeer hiernaar bij jouw financieel adviseur.

 Gratis financieel advies

Heb jij nog geen idee of je wel een woning kunt kopen of wat je budget precies is en de risico’s zijn? Vraag eens een vrijblijvend hypotheekadvies aan via Zuiver Financieel. Zo ben je helemaal voorbereid wanneer die woning binnen jouw budget te koop komt!

Datum:
januari 9, 2023
Categorie:
Aankopen

Meer informatie over dit onderwerp?

Contact

Deel Artikel

Bekijk artikel
Aankopen

Sneller lagere rente voor kopers in 2024

Lees meer
Bekijk artikel
Aankopen

Open Huizen Dag 30 september 2023

Lees meer
Bekijk artikel
Verkopen

Stille verkoop

Lees meer